Când îți deschizi un PFA, deschizi o ușă către o lume total nouă în care se vorbește o limbă pe care de cele mai multe ori ți-e greu s-o înțelegi. Dar nu te panica! Suntem aici să te îndrumăm cu “traduceri”, explicații pe limba ta și mai ales soluții care-ți vor super simplifica viața.
Ești user Fairo? Atunci articolul ăsta este ca o scrisoare de mulțumire pentru tine și pentru toți clienții Fairo care ne-au trimis feedback-ul lor și ne-au ajutat să îmbunătățim produsul nostru: aplicația Fairo pentru freelanceri.
Un brand profesional bine dezvoltat este mult mai mult decât un simplu logo care arată bine. Posibilii tăi clienți vor fi atrași să lucreze cu tine atunci când ieși în evidență față de concurență și atunci când expertiza ta inspiră încredere.
Unde găsești tot ce merită împărtășit din freelancing: știri din legislație, sfaturi fiscale, update-uri despre aplicația noastră sau pur și simplu povești ale altor colegi freelanceri.
Când îți deschizi un PFA, deschizi o ușă către o lume total nouă în care se vorbește o limbă pe care de cele mai multe ori ți-e greu s-o înțelegi. Dar nu te panica! Suntem aici să te îndrumăm cu “traduceri”, explicații pe limba ta și mai ales soluții care-ți vor super simplifica viața.
Probabil că ai auzit deja despre O.G. nr. 16/2022, care aduce modificări importante codului fiscal. Se schimbă o grămadă de lucruri, de la micșorarea plafonului pentru trecerea de la sistemul de impozitare pe bază de normă de venit la sistemul real, în cazul PFA-urilor, la creșterea impozitului plătit pentru dividende, în cazul SRL-urilor. Citește pe larg despre toate în articolul nostru.
Modificările aduse de O.G. nr. 16/2022, care au impact și asupra activității PFA-urilor și SRL-urilor, intră în vigoare la termene diferite. Majoritatea își produc efectele începând cu ianuarie 2023 sau odată cu veniturile încasate începând cu 2023, dar dacă vrei să te asiguri că știi când vor începe să-și producă efectele asupra activității tale, citește pe larg despre toate modificările și termenele lor în articolul nostru.
Bună întrebare! Din fericire, avem un tabel perfect pentru a-ți răspunde cu cifre exacte și a-ți arăta, pornind de la aceleași venituri, ce impozite ai putea să plătești ca SRL sau ca PFA din 2023. Găsești tabelul la finalul acestui articol - pe care-ți recomandăm să-l citești cu atenție, mai ales că regulile de impozitare se schimbă începând cu 2023.
Fairo este aplicația financiară care face mai ușoară viața freelancerilor. Din câteva click-uri, Fairo îi ajută pe freelanceri să-și gestioneze taxele, emiterea, plata și urmărirea statusului facturilor. Fie că ai un PFA, PFI sau SRL, cu Fairo ai nevoie doar de un smartphone și de internet ca să-ți faci finanțele de business super ușor. Încearc-o gratuit.
Ca PFA, iImpozitul pe anul trecut se plătește până cel târziu la data de 25 mai a anului curent, odată cu depunerea declarațiiei unice.
Data limită este 25 mai 2023. Însă dacă Guvernul României va anunța o altă dată, te vom anunța cu siguranță aici. Așa că stai pe aproape!
Dacă nu generezi venituri momentan sau dacă veniturile tale anuale sunt sub 12 salarii minime la nivel național (salariul minim brut în 2022 fiind de 2.550 lei), probabil că vei ajunge să plătești impozite mai mari decât ceea ce reflectă veniturile tale, așa că ia în calcul trecerea la un PFA în sistem real. Citește articolul acesta pentru mai multe info.
Dacă venitul tău lunar e constant și rămâne sub 25.000 de euro brut anual (pentru 2023), impozitarea cu normă de venit ar putea fi mai avantajoasă. Iar dacă opțiunea de a trece la normă de venit nu există pentru categoria ta de activitate, poate te gândești să-ți deschizi un SRL. Citește articolul acesta pentru mai multe info.
Nu orice PFA poate să aleagă impozitarea pe bază de normă de venit, ci doar cele care desfășoară anumite activități stabilite de statul român. Mai exact, vorbim despre codurile CAEN specificate în Ordinul 925/2017, emis de Ministerul Finanțelor.
Diferența este dată de felul în care se calculează impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, respectiv care e baza de calcul de la care se pornește. Mai exact, de suma la care ne uităm atunci când stabilim totalul impozitului de plătit către stat. Citește mai multe despre subiect în acest articol.
În 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, Oficiul Registrului Comerțului trebuie să-ți elibereze actele prevăzute de lege. Asta dacă nu cumva constată că dosarul este incomplet, caz în care ți se va acorda un termen de maximum 15 zile pentru a-l completa. Citește mai multe despre cum să-ți deschizi un PFA.
Ai nevoie de cererea de înregistrare, Anexa 1 privind înregistrarea fiscală și de declarația-tip pe propria răspundere care să ateste că nu se desfășoară activitatea la sediul profesional. În plus, ai nevoie de dovada verificării disponibilității denumirii firmei și actul de identitate. Citește lista completă în articolul Înființarea unui PFA.
În primul rând, trebuie să ai peste 18 ani și să nu fi săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile și vamale. În plus, trebuie să ai un sediu profesional și, bineînțeles, pregătire profesională în domeniul în care soliciți autorizația. Citiți lista completă de cerințe în articolul Înființarea unui PFA.
Un SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este cel mai frecvent tip de persoană juridică din România. El poate avea de la 1 până la 50 de acționari, fără limitări în ceea ce privește structura acționariatului sau managementul străin. Citește mai multe despre avantajele unui SRL.
PFA este acronimul Persoanei Fizice Autorizate și face referire la desfășurarea activităților economice. PFA-ul este cea mai simplă formă sub care o persoană fizică poate desfășura individual şi independent activităţi economice, folosind în principal forța sa de muncă. Un PFA nu poate avea mai mult de 5 clase de activitate. Citește mai multe despre înființarea unui PFA.
Ești user Fairo? Atunci articolul ăsta este ca o scrisoare de mulțumire pentru tine și pentru toți clienții Fairo care ne-au trimis feedback-ul lor și ne-au ajutat să îmbunătățim produsul nostru: aplicația Fairo pentru freelanceri.
Un brand profesional bine dezvoltat este mult mai mult decât un simplu logo care arată bine. Posibilii tăi clienți vor fi atrași să lucreze cu tine atunci când ieși în evidență față de concurență și atunci când expertiza ta inspiră încredere.
La fiecare început de an milioane de oameni își fac liste lungi de rezoluții și își imaginează ce ar putea să facă să devină o variantă și mai bună a lor. Un regim mai sănătos, mai mult sport, un job mai bun, mai mult timp pentru relaxare?
Ai făcut în sfârșit marele pas și ți-ai lansat businessul ca freelancer? Felicitări! Știm că entuziasmul de a fi propriul tău șef îți dă un boost de productivitate care te ajută să ții lucrurile în mișcare.
Îți iei concediu oricând, pijamalele sunt noua ta ținută de birou, îți triplezi salariul sau abia îți ajung banii de pâine?
Perioada vacanțelor a fost minunată. Dar ca toate lucrurile bune, până și vacanțele trebuie să aibă un sfârșit - cu o mențiune importantă:
Dacă ești freelancer și ești prieten cu internetul, sunt șanse mari ca prin ultimele tale căutări Google să se găsească și “modificări cod fiscal 2022”.
Am împlinit 1 an de când am lansat Fairo și de când am început să super-simplificăm viața freelancerilor din România!
Ca freelancer, trebuie să plătești și să înregistrezi toate cheltuielile efectuate pe firmă, dar partea bună este că poți să-ți deduci unele cheltuieli.
Până să răspundem la întrebare, hai să ne familirizam un pic cu termenul de PFA și ce reprezinta aceasta formă juridică.
Viața de freelancer e despre libertatea de a decide pentru tine, nu? Tu decizi când și cât muncești. Tu alegi proiectele în care vrei să investești timp
e-Factura, un mare pas spre digitalizarea autorității fiscale din România, un pas în plus, și poate confuzant la început, pentru freelancerii români
Chiar dacă pare că vorbim despre două fețe ale aceleiași monede, nu-ți recomandăm să "dai cu banul" și să alegi forma de organizare a PFA-ului tău în funcție de ce pică.
Cu siguranță nu e singura întrebare, dar e una la care se oprește măcar o dată-n carieră orice freelancer.
You’ve taken your career to the next level and launched a freelance business? Congrats! The excitement around becoming your own boss gives you the productivity boost to get things moving.
Taking time off whenever, pajamas as an office attire, tripling your salary or living on breadcrumbs?
Dragă freelancere, dacă ai ajuns aici, ai șanse mari să ai un lucru esențial în comun cu ceilalți cititori ai acestui articol: dorința de libertate.
Așadar, vrei să devii freelancer. Talent ai, curaj ai, experiență în câmpul muncii ai (sau măcar câteva diplome care să demonstreze că teoria e mai tare decât practica în cazul tău) și te întrebi cum poți începe să faci afaceri în deplinătatea condițiilor legale. Ce urmează?