#BineDeȘtiut luna asta

Bun venit pe blogul Fairo!

Unde găsești tot ce merită împărtășit din freelancing: știri din legislație, sfaturi fiscale, update-uri despre aplicația noastră sau pur și simplu povești ale altor colegi freelanceri.

Q&A

Ce modificări fiscale apar din 2023 pentru freelanceri?

Probabil că ai auzit deja despre O.G. nr. 16/2022, care aduce modificări importante codului fiscal. Se schimbă o grămadă de lucruri, de la micșorarea plafonului pentru trecerea de la sistemul de impozitare pe bază de normă de venit la sistemul real, în cazul PFA-urilor, la creșterea impozitului plătit pentru dividende, în cazul SRL-urilor. Citește pe larg despre toate în articolul nostru.

De când intră în vigoare noile modificări ale Codului Fiscal?

Modificările aduse de O.G. nr. 16/2022, care au impact și asupra activității PFA-urilor și SRL-urilor, intră în vigoare la termene diferite. Majoritatea își produc efectele începând cu ianuarie 2023 sau odată cu veniturile încasate începând cu 2023, dar dacă vrei să te asiguri că știi când vor începe să-și producă efectele asupra activității tale, citește pe larg despre toate modificările și termenele lor în articolul nostru.

Vreau să devin freelancer din 2023. Ce e mai avantajos să aleg, SRL sau PFA?

Bună întrebare! Din fericire, avem un tabel perfect pentru a-ți răspunde cu cifre exacte și a-ți arăta, pornind de la aceleași venituri, ce impozite ai putea să plătești ca SRL sau ca PFA din 2023. Găsești tabelul la finalul acestui articol - pe care-ți recomandăm să-l citești cu atenție, mai ales că regulile de impozitare se schimbă începând cu 2023.

Pentru cine e gândită aplicația Fairo?

Fairo este aplicația financiară care face mai ușoară viața freelancerilor. Din câteva click-uri, Fairo îi ajută pe freelanceri să-și gestioneze taxele, emiterea, plata și urmărirea statusului facturilor. Fie că ai un PFA, PFI sau SRL, cu Fairo ai nevoie doar de un smartphone și de internet ca să-ți faci finanțele de business super ușor. Încearc-o gratuit.

Când trebuie să-mi plătesc impozitul?

Ca PFA, i​Impozitul pe anul trecut se plătește până cel târziu la data de 25 mai a anului curent, odată cu depunerea declarațiiei unice.

Care e ultima zi în care pot să-mi depun declarația fiscală în 2023?

Data limită este 25 mai 2023.  Însă dacă Guvernul României va anunța o altă dată, te vom anunța cu siguranță aici. Așa că stai pe aproape!

Când e mai bine să alegi impozitarea în sistem real?

Dacă nu generezi venituri momentan sau dacă veniturile tale anuale sunt sub 12 salarii minime la nivel național (salariul minim brut în 2022 fiind de 2.550 lei), probabil că vei ajunge să plătești impozite mai mari decât ceea ce reflectă veniturile tale, așa că ia în calcul trecerea la un PFA în sistem real. Citește articolul acesta pentru mai multe info.

Când e mai bine să alegi impozitarea pe bază de normă de venit?

Dacă venitul tău lunar e constant și rămâne sub 25.000 de euro brut anual (pentru 2023), impozitarea cu normă de venit ar putea fi mai avantajoasă. Iar dacă opțiunea de a trece la normă de venit nu există pentru categoria ta de activitate, poate te gândești să-ți deschizi un SRL. Citește articolul acesta pentru mai multe info.

Cine beneficiază de impozitarea pe bază de normă de venit?

Nu orice PFA poate să aleagă impozitarea pe bază de normă de venit, ci doar cele care desfășoară anumite activități stabilite de statul român. Mai exact, vorbim despre codurile CAEN specificate în Ordinul 925/2017, emis de Ministerul Finanțelor.

Care este principala diferență dintre PFA cu normă de venit și PFA în sistem real?

Diferența este dată de felul în care se calculează impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, respectiv care e baza de calcul de la care se pornește. Mai exact, de suma la care ne uităm atunci când stabilim totalul impozitului de plătit către stat. Citește mai multe despre subiect în acest articol.

Cât durează să-ți deschizi un PFA?

În 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, Oficiul Registrului Comerțului trebuie să-ți elibereze actele prevăzute de lege. Asta dacă nu cumva constată că dosarul este incomplet, caz în care ți se va acorda un termen de maximum 15 zile pentru a-l completa. Citește mai multe despre cum să-ți deschizi un PFA.

De ce documente ai nevoie să-ți deschizi un PFA?

Ai nevoie de cererea de înregistrare, Anexa 1 privind înregistrarea fiscală și de declarația-tip pe propria răspundere care să ateste că nu se desfășoară activitatea la sediul profesional. În plus, ai nevoie de dovada verificării disponibilității denumirii firmei și actul de identitate. Citește lista completă în articolul Înființarea unui PFA.

Care sunt cerințele pentru a înființa un PFA?

În primul rând, trebuie să ai peste 18 ani și să nu fi săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile și vamale. În plus, trebuie să ai un sediu profesional și, bineînțeles, pregătire profesională în domeniul în care soliciți autorizația. Citiți lista completă de cerințe în articolul Înființarea unui PFA.

Ce este un SRL?

Un SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este cel mai frecvent tip de persoană juridică din România. El poate avea de la 1 până la 50 de acționari, fără limitări în ceea ce privește structura acționariatului sau managementul străin. Citește mai multe despre avantajele unui SRL.

Ce este un PFA?

PFA este acronimul Persoanei Fizice Autorizate și face referire la desfășurarea activităților economice. PFA-ul este cea mai simplă formă sub care o persoană fizică poate desfășura individual şi independent activităţi economice, folosind în principal forța sa de muncă. Un PFA nu poate avea mai mult de 5 clase de activitate. Citește mai multe despre înființarea unui PFA.

#BineDeȘtiut despre

Here can be app promo: Bookkeeping feature showcase / Special early bird price / Fairo is for free / All in one app

One of the most common questions we get from new members in our community...